El joc heurístic va ser desenvolupat per Elinor Goldschmied ( 1910-2009 ), diplomada en psiquiatria social, va exercir de mestra i d’assistent social en els seus inicis, i va desenvolupar una meravellosa tasca amb la primera infància.
El mot heurístic procedeix del grec “euridko” i significa descobrir, que és la base d’aquesta aproximació al joc i a l’aprenentatge desenvolupat per Goldschmied. D’aquesta manera, ella creia en la necessitat d’oferir als nens i nenes l’oportunitat de descobrir el món a través de la seva pròpia activitat, sense interferència de l’adult/a, aprofitant l’impuls innat que hi ha dins seu per descobrir l’entorn.
Què és el joc heurístic?
En aquest tipus de joc, els infants entre 12 i 24 mesos exploren en total llibertat una gran varietat d’objectes (no necessàriament el que entenem per joguina) amb la finalitat de que trobin relacions entre ells i omplin, buidin, apilin, obrin, tanquin, encaixin... al seu aire, sense la interacció de l’adult/a més enllà que preparar l’espai i vetllar per la seguretat en tot moment.
Afavoreix l’enriquiment de les capacitats físiques, mentals, socials i emocionals dels infants, les educadores mitjançant l’observació, podem conèixer multitud d’aspectes sobre ells i elles.
Aquest joc ens permet deixar-los explorar en un ambient calmat. Al manipular els objectes al seu ritme, desenvolupen la motricitat fina perquè manipular-los i jugar amb ells requereix tasques com la pressió, l’encaix... que poc a poc van conquerint amb les seves manetes i l’evolució de la coordinació mà-ull, A més, quan intenten relacionar els materials heurístics entre sí (ficar-los un dins de l’altre, xocar-los, apilar-los...), en resposta a una curiositat personal, aprenen nous esquemes mentals i fomenta el desenvolupament reflexiu.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada