dimecres, 14 d’octubre del 2020

EL JOC HEURÍSTIC

 

El joc heurístic va ser desenvolupat per Elinor Goldschmied ( 1910-2009 ), diplomada en psiquiatria social, va exercir de mestra i d’assistent social en els seus inicis, i va desenvolupar una meravellosa tasca amb la primera infància.

El mot heurístic procedeix del grec “euridko” i significa descobrir, que és la base d’aquesta aproximació al joc i a l’aprenentatge desenvolupat per Goldschmied. D’aquesta manera, ella creia en la necessitat d’oferir als nens i nenes l’oportunitat de descobrir el món a través de la seva pròpia activitat, sense interferència de l’adult/a, aprofitant l’impuls innat que hi ha dins seu per descobrir l’entorn.


Què és el joc heurístic?

En aquest tipus de joc, els infants entre 12 i 24 mesos exploren en total llibertat una gran varietat d’objectes (no necessàriament el que entenem per joguina) amb la finalitat de que trobin relacions entre ells i omplin, buidin, apilin, obrin, tanquin, encaixin... al seu aire, sense la interacció de l’adult/a més enllà que preparar l’espai i vetllar per la seguretat en tot moment.

Afavoreix l’enriquiment de les capacitats físiques, mentals, socials i emocionals dels infants, les educadores mitjançant l’observació, podem conèixer multitud d’aspectes sobre ells i elles.

Aquest joc ens permet deixar-los explorar en un ambient calmat. Al manipular els objectes al seu ritme, desenvolupen la motricitat fina perquè manipular-los i jugar amb ells requereix tasques com la pressió, l’encaix... que poc a poc van conquerint amb les seves manetes i l’evolució de la coordinació mà-ull, A més, quan intenten relacionar els materials heurístics entre sí (ficar-los un dins de l’altre, xocar-los, apilar-los...), en resposta a una curiositat personal, aprenen nous esquemes mentals i fomenta el desenvolupament reflexiu.


Quin material necessitem? 

Peces soltes i material no estructurat que pot provenir de la vida quotidiana com ara culleres, carrets de fil, tubs de cartró, sedes, vols de metall, estris de cuina, pots amb tapa... Com més variats en textures, colors, pesos... més enriquidora serà l’activitat.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada