COM TREBALLEM?


Treballem a partir de propostes de joc, ja que el joc a part d’aportar plaer, és una activitat que estimula, treballa les habilitats cognitives dels infants i els permet el desenvolupament social i emocional.

Gràcies al joc, els infants desenvolupen la imaginació, la creativitat,... Mentre juguen experimenten de manera segura, aprenen sobre tot el que els envolta, resolen conflictes, proven nous reptes, s’adapten a noves situacions,... Per tant el joc és la seva manera d'aprendre. A més, es desenvolupen les bases de l’aprenentatge, del desenvolupament emocional, social, cognitiu i motriu.

Si observem els infants veiem que a mesura que creixen, juguen de manera diferent. Segons Piaget existeixen diferents tipus de jocs, que van apareixent segons les edats. Una vegada que n’apareix un de nou, no desapareixen els anteriors, sinó que aquest evoluciona i es perfecciona. La seqüència d’aparició dels tipus de joc és invariable, tots els infants segueixen el mateix ordre, el que varia és l’edat d’inici.

Joc funcional
Aquest tipus de joc apareix abans dels dos anys, és un joc funcional, que consisteix a repetir una vegada i una altra acció pel pur plaer d’obtenir el resultat immediat. El seu principal interès se centrarà a comprendre les diferents parts de què es componen les joguines: trencar per explorar, desmuntar, desvestir nines,tirar... També és important l’exploració amb el seu propi cos, amagar-se, posar-se dintre de…, enfilar-se,... Trobem, també els jocs amb persones, somriure, tocar, escapar-se,...
Els beneficis d’aquest tipus de joc són: la coordinació dels moviments i els desplaçaments, el desenvolupament sensorial, la comprensió del món que l’envolta, la interacció social amb l’adult de referència, la coordinació oculomanual, etc.
Fins els dos primers anys el joc és individual i d' exploració.
Joc simbòlic
Aquest tipus de joc apareix entre els 2 i els 6 anys, consisteix a simular situacions, personatges i objectes que no estan presents en el moment del joc. Alguns dels beneficis són: assimilar i comprendre el món en què viuen, afavorir la imaginació i la creativitat, desenvolupar el llenguatge, practicar i aprendre coneixements,... Joc de construcció
Apareix durant el primer any i es realitza de manera simultània als altres tipus de joc i va evolucionant amb els anys. Els beneficis d’aquests tipus de joc són, potencia la creativitat, estimula la memòria visual, millora la motricitat fina i la concentració, facilita la integració de l’espai, augmenta la coordinació oculomanual,...
 Per això,  les propostes de joc i material que posem a les aules son pensades per cobrir els diferents tipus de joc (necessitats) que van apareixent el llarg de l’estada a la llar d’infants i que ells lliurement puguin escollir en cada moment quina es la seva necessitat i la puguin satisfer. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada